Focipályát avattunk a Meseréten

A nyáron komoly munkálatok folytak óvodánk udvarán: az Örökmozgó Alapítvány, valamint szülői összefogás eredményeként néhány lelkes család dacolva a rekkenő hőséggel, időnként a zuhogó esővel, néhány hét alatt mesébe illő sportpályát hoztak létre óvodásaink részére, melyet ma ünnepség keretében nagy örömmel birtokba is vehettek a gyerekek…

A rendezvényen részt vett Kiss Norbert sportügyekért felelős államtitkár, valamint Biatorbágy polgármestere, akik a szalag átvágásával nyitották meg hivatalosan a pályát. Ezután Bokor Péterné tartott mozgásos foglalkozást nagycsoportosoknak, majd ezt követően minden gyerek birtokba vehette a sportpályát, mely nemcsak a focizásra ad lehetőséget, hanem tornafoglalkozások, mozgásos játékok megtartására is!

 
Gondolatok a pálya szélén állva

A megszállott pedagógusok és a pedagógiai vénával megáldott emberek sajátja, hogy szívesen szőnek álmokat, terveket, mely előbbre viszi a nevelés, tanítás ügyét, nem érik be azzal, ami van.

Álmodni könnyű, jó ötletekkel „tele a padlás”, de mindig felmerül a kérdés: kire számíthatunk, amikor eljön a megvalósítás ideje?

A Meserét Óvoda udvarán – mesébe illően – néhány hét alatt szinte a földből nőtt ki egy focipálya, melynek megvalósulása a kishitűség újabb cáfolata is lehet.
Az éppen 7 éve átadott Meserét Óvoda udvarát eredetileg 100 kisgyermek játszóterének alakították ki. Az ovit látogató gyermekek létszáma 2009-ben érte el a 180 főt. A folyamatos csoportbővítés mellett sajnos nem maradt erőforrás az udvar fejlesztésére. A megnőtt igénybevétel alaposan megviselte az eredetileg szépen berendezett udvart. Az átadáskor zölden viruló fű kikopott, a 4 csoport számára telepített mászókák és a 4 homokozó nem volt képes kielégíteni a 6 csoportnyi óvodás mozgás- és játékigényét.

A viszonylag tágas füves rész focira csábította a fiúkat, de a lejtős terep és az alacsony kerítések miatt mégsem volt alkalmas a játékra, irányított mozgástevékenységek szervezésére.

Az óvoda nevelőtestülete hosszú ideje fontolgatta az óvodakert felújítását, benne egy focipálya kialakítását. A nyár folyamán néhány lelkes jó barát gondos tervet és költségvetést készítve látott munkához.
Nem volt akadály az afrikai hőség, hosszú délutánokat, estéket, több hétvégét áldoztak a pálya megépítésére. A nehéz földmunkákat egyik ovis családunk a költségeket magára vállalva végeztette el. A további feladatok nagy részét az óvoda nyári zárása alatt szinte titokban végezte el Schindler Szabolcs és Bokor Péter. Két kezük munkájával kerültek helyükre a kerítésoszlopok, a védőfestékkel kezelt palánkok, a focikapuk és a labdavédő háló. Szabinak és Petinek köszönhetjük, amit most látunk. Csak sejtjük, hogy a sport- és a gyermekek szeretete mozgatta őket, s mint tudjuk a szeretet csodákra képes. Köszönjük!
A szabadságról visszatérő családok már csak a gyeptégla lerakásába kapcsolódhattak be. A jótékony eső nem csak a füvesítésre előkészített terepet, hanem a segítőket is alaposan eláztatta, de ez sem tudta megadásra kényszeríteni a pályaépítőket. Apukák egy csoportja – a saját munkaidejük ledolgozása után – délután végezte el az utolsó simításokat az átalakított udvaron.

A projekt megvalósítása során felmerült anyagköltségeket az Örökmozgó Alapítvány a szülők által korábban befizetett támogatásokból, a gyeptéglajegyek bevételéből és a DBK- Földgép Építési Kft. támogatásából fedezte.

Azt kívánjuk, hogy sokáig futkosson sok kicsi láb a frissen nyírt, puha gyepen; a legkisebb focisták örömére sokszor akadjon a labda a hálóba; és számos leendő válogatott labdarúgónk őrizze emlékei között az itt megélt első labdás élményeit!
A pálya szélére mindenkit visszavárunk, aki bármilyen formában hozzájárult a megvalósításhoz. A gyermekek örömét látva újra és újra visszaigazolást kapunk, hogy ezért érdemes volt dolgozni. Ez a focipálya valamennyiünket emlékeztetni fog arra, hogy mindig vannak és lesznek olyan jó emberek, akik ellenszolgáltatást nem várva tudnak másokért tenni. Igyekezzünk, hogy a hozzájuk való csatlakozás ne csak egy vágy maradjon bennünk, mert összefogással igazi nagy csodákra vagyunk képesek!

Hingyiné M. Ildikó