10. jubileumi Közlekedési nap

Egy gyönyörű, napsütéses őszi napra esett 2015. szeptember 17. Ezen a csütörtök reggelen lázas készülődés folyt a biatorbágyi közlekedési parkban, ahol idén 10. alkalommal várta a nagycsoportos óvodásokat az Örökmozgó Alapítvány támogatásával megrendezésre kerülő Közlekedési nap.

Mivel jómagam nemrég csatlakoztam a Benedek Elek Óvoda nevelőtestületéhez, így én is most élhettem át először ennek az eseménynek minden örömét, izgalmát, így talán hasonló élményekkel lettem gazdagabb, mint a gyerekek.
A közlekedési park és környéke egészen átalakult, megtelt különleges háromkerekű járgányokkal, rollerekkel, futóbiciklikkel, bójákkal, sorompókkal, mobil közlekedési táblákkal, valamint megérkeztek az „óriásjárművek”: tűzoltó autó, kamion, rendőrautó.
Kilenc órakor már ott sorakoztak a tanköteles korú gyerekek és kísérőik, s indulhatott a móka, amit Ildikó néni, az óvodavezető irányított a megafonja segítségével.
Innentől kezdve nem volt megállás, hiszen minden csapat megfelelő sorrendben végigjárta az összes állomást. Csupa móka, kaland, és kacagás!
Az egész nap az élményszerzésről szólt, és biztos vagyok benne, hogy rengeteg mindent tanultak a gyerekek.
A biztonságos közlekedés szabályaival először kirakókon, színezőkön keresztül ismerkedtek, majd alkalmazhatták is azokat amikor a rolleren, háromkerekű járgányokon, futóbiciklin rótták a köröket. Bár a legtöbb gyermek jól ismeri a közlekedési parkot, mégis egészen új élmény, amikor az ovis barátok megtöltik az utakat, s valóban oda kell figyelni merről jönnek a többiek, kinek mikor van elsőbbsége, mikor kell megállni, stb.

A park melletti utcákban pedig várták őket a különleges járművek.
Bemászhattak a mentőautóba, körülnézhettek, kipróbálhatták egymáson a legfontosabb műszereket, ismereteket szereztek arról kik utaznak, és mi a dolguk a járműben. Egy ilyen tapasztalat biztonságérzetet ad nekik arra az esetre, ha őket vagy hozzátartozójukat kell mentővel szállítani.
A tűzoltók bőrébe is bebújhattak óvodásaink, hiszen nem kis erőfeszítések árán maguk csavarták helyükre a tömlőket, és megtapasztalhatták a víz erejét, miközben a hatalmas tömlőket tartva szivárványt varázsoltak.
A rendőrautó is különleges élmény volt számukra, hiszen jó dolog közelről megnézni a szirénát, megtapogatni a rádiót, és olyan erősnek, bátornak érezni magukat, mint a rend őrei.

A kamionban ülve pedig végre fölülről tekinthettek a világra, sőt rá is dudálhattak!
Mire minden állomást végigjártak bizony nagyon megszomjaztak, megéheztek a gyerkőcök. Ásványvíz és perec várta őket a büfében, mielőtt visszaindultak az óvodába.
Számomra egészen új élmény volt velük az óvodán kívül találkozni, és talán egy picit más oldalukról megismerni őket. Csillogó szemük, szűnni nem akaró lelkesedésük elárulta, hogy ők is különlegesnek élik meg az ilyen alkalmakat, mely a közlekedésen kívül az egymásra való odafigyelésről, a csapatmunkáról, az összetartásról/összetartozásról is szólt.
Hálás köszönet érte az Örökmozgó Alapítvány támogatóinak, a fő szervezőnek Horváth Dori Gabi néninek, a különleges járműveket biztosító szerveknek és munkatársaiknak, a segítő szülőknek, és minden lelkes aktív és nyugdíjas kollégának, akik évről évre hozzájárulnak ennek a napnak a sikeréhez!
Jövőre Veletek ugyanitt!

Cseri Anita