Űrutazó csicsergősök

 Május 4-én különleges élményben volt része a Csicsergő Óvoda középső- és nagycsoportosainak: az Utazó Planetárium Űrkalandozások c. előadását nézhették meg.

A tornatermünkbe sajnos nem fért volna be az 5 m átmérőjű és 3,5m magas planetáriumi sátor, így nagyon köszönjük, hogy a Faluház rendelkezésünkre bocsájtotta e célra a nagytermét!

Az ezüstszínű, félgömb alakú, felfújt sátor már első pillanatban ámulatba ejtette a gyerekeket. Bátran léptek be a félhomályba, s foglaltak helyet a földre helyezett párnákon; érezték, hogy nem mindennapi kalandban lesz részük. Mivel ez a program kimondottan az óvodás korosztálynak készült, a tudományos információkat „mesébe csomagolva” tárták a gyerekek elé. Két kedves figura—Aba, a manófiú és Lana, a tündérlány –űrbéli kalandjain át ismerkedhettek a gyerekek a Naprendszerrel, a bolygókkal és a csillagképekkel. Különleges digitális technika (full-HD felbontású projektor és halszemoptikás optikai rendszer) segítségével varázsolták fölénk a teljes félgömbre a rajzolt és az űrteleszkóp által készített képeket. Büszkék lehettünk ötéveseinkre, hiszen közülük sokan felismerték a legjellegzetesebb bolygókat: a Marsot, a Szaturnuszt és a Plútót.

Ezt a programot a Föld napja alkalmából szerveztük, hogy általa látványos és szórakoztató formában juttassunk információt gyermekeinknek a csillagok és az univerzum varázslatos világáról, bővítve ismereteiket, s felkeltve ezirányú érdeklődésüket. Valódi „Csicsergős” délelőtt volt ez, hiszen óvodánk-  ban kiemelt szerep jut a környezeti nevelésnek, szűkebb-tágabb környezetünk tapasztalat útján történő megismerésének, a „Zöld ünnepek” méltó megünneplésének.

Köszönjük az Utazó Planetáriumnak, hogy gondoltak az óvodásokra is!

 

Huléné Nyitrai Györgyi
óvodapedagógus