Az óvodában élmény a tanulás!

Az, hogy ez mennyire igaz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a sok mosolygós gyermekarc, akikkel lépten-nyomon találkozhattunk  városunk utcáin. Az elmúlt néhány hét ugyanis a „Közlekedés“ jegyében telt a Biatorbágyi Benedek Elek Óvoda nagycsoportjaiban.

Mesék, versek sokasága hangzott el, melyekben megbújtak a múlt és a jelen közlekedési eszközei, berregtek, susogtak, zúgtak,  a sokmozgásos játékok során a képzeletbeli járművek motorjai, csikorogtak a fékek, nyikorogtak a kocsikerekek, zakatoltak a vonatszerelvények dalolás, mondókázás közben. Értelmet nyertek a közlekedési táblák ábrái, melyeket szorgos kezek el is készítettek a terepasztalokra, ahol az utakon papírhenger versenyautók száguldottak. A levegőt papírrepülők hasították a, s izgalommal figyeltük, kinek a hajója süllyed el a legkésőbb a  tóvá kinevezett mosdótálban.

 

 

S mindez tudás birtokában érkezett el a projekthetek betetőzéseként a Közlekedési Nap! El sem akartuk hinni, hogy idén már 11. alkalommal került megrendezésre ez az ország-világra szóló, s az öt óvoda nagycsoportosainak részvételével zajló rendezvény. Bár a játék már nagyon jól kipróbált, kiforrott menetrend szerint zajlik, évről évre hatalmas élményt jelent a gyerekeknek. Mert arra még a játékban sokadik alkalommal segédkező felnőttek sem tudnak ráunni, hogy beszállhatnak egy mentőautóba kikutatni a műszerek titkát, szivárványt varázsolhatnak a tűzoltóautó fecskendőjének segítségével a Közlekedési Park bokrai fölé, bekapcsolhatják a rendőrautó szirénáját,  és átélhetik milyen egy több tonnás kamion, vagy teherautó kormányába kapaszkodva az utak királyának vezetőfülkéjében trónolni. Ráadásul játék közben elbüszkélkedhetnek azzal a sok ismerettel, melyet a közlekedés szabályairól már magukénak tudhatnak. Mert bizony lelkes önkénteseink csalafinta kérdésekkel fogadják az ámuló gyermekcsapatokat. Öröm látni, hogy milyen óvatosak a szlalompályán, és természetes módon veszik fejükre a bukósisakot, térd és könyökvédőket a kismotor és futóbicikli versenyre felsorakozva. Öröm, s bizony megnyugvás is, hogy mire ezek a gyerekek jövő összel az iskolába indulnak minden bizonnyal nagyobb biztonságérzettel lépkednek majd az utcai forgalomban, tudván mire kell figyelniük, hogyan vigyázhatnak magukra és társaikra.

 

Voltak csoportjaink, akik még tetézték a Közlekedési Nap élményeit azzal, hogy további felfedezőutakat tettek a járművek világában. A Meserét Tagóvoda Százszorszép csoportja például vonatra szállt, hogy a családi autózás mellett tapasztalatokat szerezzenek a tömegközlekedéssel való utazásról, annak szabályairól. A Margarétákért pedig lovaskocsi és hintó érkezett az óvoda elé, hogy körberöpítsék a város utcáin őket. Bizony a Közlekedési Nap, és mindkét kirándulás más élményt jelentett a gyerekeknek, mint ame- lyeknek a mindennapjaikban részesei lehetnek, s éppen ezért szolgál tartós tapasztalati alapul a következő években is.

S kik azok, akiket külön hála illet, hogy közreműködésükkel élménytelivé varázsolhatjuk a reánk bízott gyermekek óvodás éveit ? Örömmel tudatjuk a névsor egyre hosszabb:

 • Ÿ  az Örökmozgó Alapítvány, akit ennek a programnak a megvalósításában rendszeresen támogat
 • Ÿ  Biatorbágy Város Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal apparátusa;
 • Ÿ  a Biatorbágyi Körzeti Megbízotti Szolgálat csapata;
 • Ÿ  az Almádi Család;
 • Ÿ  a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság;
 • Ÿ  a Városgondnokság munkatársai;
 • Ÿ  a Biatorbágyi Lovas Baráti Kör;
 • Ÿ   Nagy Tibor hangtechnikus és önkéntes tűzoltó;
 • Ÿ  a Biatorbágyi Benedek Elek Óvoda nyudíjas különítménye,
 • Ÿ  Szülői Közössége,
 • Ÿ   és az intézmény valamennyi munkatársa

szívvel-lélekkel dolgozik azért, hogy évről évre jó érzésekkel emlékezzünk erre a napra.

 

Hingyiné Molnár Ildikó

óvodavezető